Metis - skole på idrettens premisser

John Andreas Husøy og Jan Stankiewicz utenfor Metis

John Andreas Husøy og Jan Stankiewicz utenfor Metis

Metis Vgs. er en privat videregående skole som tilbyr studiespesialisering med toppidrett som eget programfag. Det var tidligere Brann spiller, nå avdøde, Terje Risa og hans kone Agathe Bøe Risa som ønsket et bedre tilbud for elever som ville satse mot toppidrett. Terje jobbet lenge med å få på plass en konsesjon, men fikk selv dessverre aldri oppleve den suksessen det har blitt. Agathe jobbet videre med det de begge startet, og i dag har Metis 180 toppidrettselever, et faglig sterkt idrettsmiljø, høy trivsel og lavt frafall.

«Det viktigste for oss er å tilrettelegge for elevene slik at de kan kombinere idrett og utdanning», sier toppidrettskoordinator Jan Stankiewicz. «Selv hadde jeg ikke samme type tilbud. Det var vanskelig å kombinere skole og idrett og jeg måtte ta gymnaset opp igjen og tapte dermed 3 år. For meg er dette en viktig drivkraft og motivasjon for at dagens elever unngår å havne i samme situasjon», uttaler Stankiewicz videre.

Metis har en veldig stabil lærerstab og et faglig sterkt idrettsmiljø både blant trenere og utøvere. ALTINA snakker med Jan Stankiewicz og John Andreas Husøy. Begge har drevet med idrett fra de var i 6-års alderen og helt opp til elitenivå. Jan er keeperlegende i håndball og spilte på elitenivå til han var passert 40! Han har spilt for klubber som FyllingenBergen, Runar og vært proff i Tyskland og Sveits. For Sverige har han spilt 83 landskamper, og ble europamester i 1998.

John er midtbanespiller og begynte sin fotballkarriere på lille Harøya, reiste videre til toppidrettslinje i Molde og spill i eliteserien. I 2005 ble han norgesmester med Molde da han scoret det avgjørende målet i cupfinalen og fikk dermed muligheten til å spille i Europa med Molde. I dag er han treneransvarlig for fotball hos Metis og trener i Åsane.

«For oss er det viktig å tilrettelegge, se utøverne og hjelpe dem som vil noe mer». John forteller at han bruker sin egen erfaring som spiller og plukker erfaring fra egne trenere til å lage sin egen trenerfilosofi.

ALTINA er for oss et effektivt hjelpemiddel som kvalitetssikrer at totalbelastningen til utøverne ikke blir for stor. Det blir enklere for skole og klubb å samarbeide om utøveren. ALTINA gjør planleggingen og oppfølgingen mye enklere, og spesielt oppmøtefunksjonen hjelper oss til enhver tid å vite hvor utøverne er, hvem som kommer på trening og hvem som må trene alternativt.

«Det er viktig for oss at idrettselevene forstår betydningen av å føre treningsdagbok. De må skjønne at dette er viktig for egen utvikling for å lykkes. ALTINA gjør dette veldig enkelt – app´en ligger klar på mobilen. Ved å få denne oversikten håper vi at vi kan få flere til å lykkes på et høyt nivå som idrettsutøver».

Nå venter snart ett nytt skoleår – antall søkere til skolen er veldig god og alle plassene vil fylles opp med dyktige idrettsutøvere og motiverte elever.